Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ: ΤΖΕΖΑΪΡΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΚΟΜΙΞ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΩΝ


[ 2 ]  ΤΖΕΖΑΪΡΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ



ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΕΖΑΪΡΛΙΔΗΣ  ( ?-2009 )


Ονομάστηκε πολύ εύστοχα ο «γελοιογράφος της Λάρισας» κι αυτό γιατί επί 25 περίπου συναπτά χρόνια διασκέδαζε καθημερινά τους αναγνώστες της εφημερίδας της Λάρισας Ελευθερία με τις γελοιογραφίες του. Το τακτικό ραντεβού ήταν στην δεύτερη σελίδα της τοπικής εφημερίδας. Η συνεργασία του Χρήστου Τζεζαϊρλίδη με την Ελευθερία ξεκίνησε δειλά τη δεκαετία του ΄60 αλλά όχι σε συνεχή βάση. Ο Χρήστος
δίνει τακτικά σκίτσα του από το 1985·δεν αποκτά όμως ποτέ ούτε εξηρτημένη ούτε αμειβόμενη εργασία για λόγους αρχής. Θέλει να δουλεύει ανεπηρέαστα και να σατιρίζει ελεύθερα χωρίς «πολιτική γραμμή» και οποιονδήποτε έλεγχο. Δήμαρχοι, πολιτικοί και πολλοί επώνυμοι της πόλης είδαν όλα αυτά τα χρόνια τον εαυτό τους να πρωταγωνιστεί ως χάρτινος ήρωας κάποιου χιουμοριστικού στιγμιότυπου.

Τα σχεδιάσματά του Χρήστου αναφέρονται σε γεγονότα της ημέρας, χαρακτηρίζονται από τη ρεαλιστική απεικόνιση των σκηνών, την τελειομανία και ακρίβεια στην απόδοση των λεπτομερειών. Τα πρόσωπα που σατιρίζονται είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. Ακολουθεί την τακτική των παλιών γελοιογράφων αναγράφοντας τα ονόματα πρωταγωνιστών των σκίτσων του σε κάποιο σημείο του σώματός τους για τη διαχρονική αναγνώρισή τους, που θα βοηθήσει τον μελλοντικό αναγνώστη στην καλύτερη κατανόηση του «μηνύματος» της γελοιογραφίας. Η κριτική του ματιά είναι διεισδυτική, η σάτιρα αιχμηρή ποτέ όμως προσβλητική, το χιούμορ αστείρευτο. Συνήθως ασχολείται με το πολιτικό σκηνικό της πόλης ή της κεντρικής Αθηναϊκής σκηνής. Σχολιάζει όμως και διάφορα κοινωνικά γεγονότα και κυρίως αυτά που άπτονται των αγροτικών ζητημάτων του Θεσσαλικού κάμπου.

Τα στραβοπατήματα της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΛ ήταν από τα αγαπημένα του θέματα. Τα σχετικά σκίτσα του μετρίαζαν, μέσα στην εβδομάδα που κυλούσε, την αρχική πίκρα των συμπολιτών του και οπαδών της αγαπημένης ομάδας της πόλης.
Την καθημερινή γελοιογραφία τη δούλευε αργά το βράδυ, όταν ήταν έτοιμη η πρώτη σελίδα της εφημερίδας και του ήταν γνωστή όλη η ειδησεογραφία της ημέρας. Πολιτικοί του ζητούσαν πορτραίτα και ο Χρήστος γενναιόδωρα ανταποκρίνονταν. Οι γελοιογραφίες του υπολογίζονται σε πολλές χιλιάδες. Πολλοί Λαρισαίοι έχουν κρεμασμένα στα σπίτια τους σκίτσα του Χρήστου για να τους θυμίζουν τη μια μέρα δημοσιότητας που τους πρόσφερε το πενάκι του.

Πολλοί Λαρισαίοι αγνοούσαν την ταυτότητα του γελοιογράφου που υπέγραφε τα σκίτσα του με το μικρό του όνομα Χρήστος. Όσοι βέβαια το ήξεραν τον χαιρετούσαν με χαμόγελο όταν τον έβλεπαν να κάνει βόλτες έξω από το κατάστημά του στον πεζόδρομο της οδού Κούμα·γιατί πρέπει να πούμε ότι ο Χρήστος Τζεζαϊρλίδης ήταν και ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας με εμπορικά καταστήματα και κινηματογράφους στο κέντρο της πόλης. 

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.......
________________________________
Πηγές:
Συνέντευξη του Χρήστου στο δημοσιογράφο Αχιλλέα Τραγούδα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Reporter της εφημερίδας Ελευθερία, Ιανουάριος 1993,
Περιοδικό Πολιτισμός της εφημερίδας Ελευθερία, Φεβρουάριος 2011, τ.105



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου