Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΑΤΡΟΜΗΤΟ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟ, ΤΟ



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:



Είναι ένα εβδομαδιαίο παιδικό φυλλάδιο που κυκλοφορούσε κάθε Τετάρτη. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε στις 15-2-1967. Το περιοδικό είχε την ατυχία να κυκλοφορεί κατά την χρονική στιγμή της επιβολής της στρατιωτικής δικτατορίας, στις 21-4-1967. Η κυκλοφορία διακόπηκε στις 26-4-1967 για τρεις βδομάδες και στη συνέχεια επετράπη η επανακυκλοφορία του.
Σε μερικά τεύχη ο αριθμός των σελίδων είναι 24 (+4) διότι προστίθενται σελίδες της  περιπέτειας  ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΡΟΒΙΝΣΩΝΕΣ.
Μια δεύτερη περιπέτεια που δημοσιεύονταν με τίτλο ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΡΟΒΙΝΣΩΝΕΣ εμφανίστηκε στο τεύχος νο3 και τελείωσε στο νο12.   Πρόκειται για μια ιστοριούλα του μικρού Πετρή και κάποιων άλλων Ελληνόπουλων,  που ναυάγησαν σ΄ ένα νησάκι του Ινδικού.

Την εικονογράφηση των πρώτων τευχών (5) έκανε ο Μιχάλης Κροντήρης και των υπολοίπων ο Στέφανος Αποστόλου. Η εικονογράφηση αρχικά ήταν έγχρωμη μετά την αλλαγή όμως του εικονογράφου γίνεται ασπρόμαυρη ή ασπρόμαυρη επικαλυμμένη  με ένα χρώμα (μπλε, κόκκινο). Στα τελευταία τεύχη του περιοδικού βλέπουμε επανάληψη του ίδιου εξώφυλλου, προφανώς για τη μείωση του κόστους της έκδοσης.
Το περιοδικό δημοσίευε σε συνέχειες ένα περιπετειώδες ανάγνωσμα πατριωτικού περιεχομένου. Ο πρωταγωνιστής, ένα παιδί ήρωας στα πρότυπα του Μικρού ήρωα Γιώργου Θαλάσση, Ο Βασίλης Γλύκας, αγωνίζεται, για την ελευθερία της υπόδουλης Ελλάδας στους Γερμανούς και Ιταλούς,  μέσα από κάποια μυστική οργάνωση μέχρι τη λήξη του πολέμου και μετά συνεχίζει να  εργάζεται σαν κρατικός μυστικός πράκτορας. Πλάι του βρίσκεται η Καίτη, ένα νεαρό κορίτσι που γνώρισε ο ήρωας σε μια αποστολή του στο Κάιρο. Η προσπάθεια να στηθεί ένα περιοδικό στα πρότυπα του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ είναι αρκετά προφανής. Βέβαια δεν είχε την ίδια εκδοτική επιτυχία, ούτε βρήκε την ανταπόκριση των μικρών αναγνωστών, που προσδοκούσε.
Πρέπει να εκδόθηκαν συνολικά 26 τεύχη, τουλάχιστον τόσα ήταν ο στόχος του εκδότη για τη δημιουργία του 1ου τόμου.



T Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α  ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ: ΤΟ ΑΤΡΟΜΗΤΟ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟ
ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ:
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ:
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ: Λαϊκή Λογοτεχνία
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Παιδικό περιοδικό, Πολεμική περιπέτεια
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ:
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ:
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Μιχάλης Κροντήρης, Στέφανος Αποστόλου
ΚΕΙΜΕΝΑ: Β. Α. Λαμπρόπουλος
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
ΕΚΔΟΤΙΚΗ/ΕΚΔΟΤΗΣ: Ζήσιμος Βιρβίλλης
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ/ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ:
ΤΥΠΟΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ/ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΣ: Δίφυλλα πιασμένα με σιδεράκια
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Έγχρωμο, μαλακό
ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ: Έγχρωμο, μαλακό, διαφήμιση παιδικών βιβλίων
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Εβδομαδιαία, κάθε Τετάρτη
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 15-2-1967
ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΟΝΤΟΣ:
ΤΕΥΧΗ/ΤΟΜΟΙ: 22 διαπιστωμένα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 20 ή 28
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 14,50Χ21,50
ΧΡΩΜΑ: Έγχρωμο
ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Ελληνική
ISBN/ISSN:
ΤΙΜΗ: 2,5 δρχ
ΚΩΔΙΚΟΣ CG: CG-G-01-03-35



© ΒΕΚ, 2015 ( Από: «Το βιβλίο των κόμικς»)

Απαγορεύεται, ρητά, η αντιγραφή κι αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους του, μ' οποιοδήποτε τρόπο, αυτούσιου ή τροποποιημένου, για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς την έγκρισή μου [Ν.2121/1993 (25 Α΄)]



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου