Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ, πέμπτη περίοδοςΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Η πέμπτη εμφάνιση του κόμικ είναι μια μαζική παραγωγή τίτλων της ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ ή ΜΑΜΟΥΘ COMIX από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, πανομοιότυπη της αρχικής, αφού δε διορθώθηκαν ούτε τα ορθογραφικά λάθη. Μόνη διαφορά η καλύτερη ποιότητα χαρτιού και τα κάπως αλλαγμένα εξώφυλλο-οπισθόφυλλο. Τα τεύχη δε φέρουν αρίθμηση.
Ο πασίγνωστος καουμπόι Λούκυ Λουκ, δημιουργήθηκε από το Βέλγο σχεδιαστή κόμικς Morris και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Spirou (1946). Μία άτεχνη φιγούρα στα αρχικά επεισόδια, βελτιώθηκε συν τω χρόνω και κατέληξε ως η πλέον δημοφιλής χάρτινη απεικόνιση ανθρώπινου χαρακτήρα σ’ όλο τον κόσμο. Ο Λ.Λ. είναι ένας μποέμ τύπος, ολιγόλογος, εργένης, χωρίς περιουσιακά στοιχεία, δεινός πιστολάς («φτωχός και μόνος καουμπόι»), που καταδιώκει τους παράνομους (χωρίς αμοιβή) στην Άγρια Δύση των ΗΠΑ, μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου Βορρείων-Νοτείων (1865), όταν ο καθένας πολίτης μπορούσε ν’ αποκτήσει δικαιώματα κυριότητας
σε γη στα παρθένα εδάφη μέχρι τον Ειρηνικό. Το κόμικ παρωδεί την όλη κατάσταση –σε βαθμό «παρεξηγήσεως», όταν εμφανίζει παράνομους ως αθώες περιστερές (Αδελφοί Ντάλτον, Μπίλυ ο τρομερός, Τζέσσε Τζέιμς, κ.ά)– προκαλώντας αβίαστη ιλαρότητα. Μέσ’ απ’ τις σελίδες του περνά ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας των ΗΠΑ και παρελαύνουν πολλές υπαρκτές προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής εκείνης της εποχής. Επίσης, πολλά αναγνωρίσιμα πρόσωπα κυρίως από το χώρο του κινηματογράφου έχουν δανείσει τις μορφές τους σε ήρωες του κόμικ (Τζαν Πάλλανς, Λουί Ντε Φιννές, κ.ά). Το κόμικ έγινε ασυναγώνιστο όταν (1955) άρχισε η συνεργασία του Morris με τον Gosciny το σενάριο του οποίου βοήθησε ώστε να οριστικοποιηθεί η μορφή του Λ.Λ. ως σκίτσο και ως χαρακτήρας. Ο Λ.Λ. δεν είναι μόνος του στις περιπέτειές του. Τον συντροφεύουν, κι ενίοτε συμμετέχουν ενεργά στη δράση, το άλογό του η Ντόλυ ή Ντόλης κι ο αστείος σκύλος με το όνομα Ραντανπλάν που ζει στις φυλακές και παίρνει από πίσω το Λ.Λ για να θυμηθεί ποιος είναι.

 T Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α  ΕΝΤΥΠΟΥ


ΤΙΤΛΟΣ: ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ
ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ:
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ:
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ:
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: LUCKY LUKE
ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ: Κόμικς αμιγούς μορφής
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Χιουμοριστικά κόμικς, Παρωδίες
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ: Morris
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ:
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Morris
ΚΕΙΜΕΝΑ: Rene Gosciny, και άλλοι
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
ΕΚΔΟΤΙΚΗ/ΕΚΔΟΤΗΣ: ΕΘΝΟΣ Α.Ε.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ/ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ:
ΤΥΠΟΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ/ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΣ: Φύλλα κολλημένα στη ράχη
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Έγχρωμο
ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ: Έγχρωμο, σκίτσο του Λούκυ Λουκ
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Άτακτη, κατά καιρούς εβδομαδιαία
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 2013
ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΟΝΤΟΣ: 2013
ΤΕΥΧΗ/ΤΟΜΟΙ: 34 και συνεχίζει
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 52
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 21,00x28,00
ΧΡΩΜΑ: Έγχρωμο
ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Γαλλική
ISBN/ISSN: 978-618-5029-40-1
ΤΙΜΗ: € 0,00
ΚΩΔΙΚΟΣ CG: CG-C-01-01-157
  __________________________

© ΒΕΚ, 2015 ( Από: «Το βιβλίο των κόμικς»)

Απαγορεύεται, ρητά, η αντιγραφή κι αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους του, μ' οποιοδήποτε τρόπο, αυτούσιου ή τροποποιημένου, για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς την έγκρισή μου [Ν.2121/1993 (25 Α΄)]Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτεινόμενη ανάρτηση

Ηλιοθαλασσένια

COMICO GRAFIMATA G_ΨΗΦΙΔΕΣ [15]   Ηλιοθαλασσένια Ηλιοθαλασσένια Περί την δύσιν του ηλίου θα ήτον. Όραμα ή αισθητόν τι...