Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018

ΠΕΖΑΡΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

COMICOGRAFIMATA
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ 
G_ΟΙΚΟΘΕΝ

ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ και ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

[μελέτη σε εξέλιξη]

[116] ΠΕΖΑΡΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Γεννήθηκε στον Τύρναβο το 1749. Διδάχτηκε την ελληνική γλώσσα στην γενέτειρά του από τον, εξ Αγράφων, Ιωάννη και ακολούθως μετέβη στα Ιωάννινα, όπου μαθήτευσε δίπλα στον Κοσμά Βαλάνο. Κατόπιν πήγε στο Άγιον Όρος, στην Αθωνιάδα Σχολή, όπου μελέτησε εκκλησιαστικούς συγγραφείς, μαθητής του Κυπριανού. Δίδαξε στα σχολεία της Τσαριτσάνης για πέντε χρόνια και του Λιβαδίου (1776). Τον κάλεσαν όμως στον Τύρναβο (1782) και, εκεί, ανέλαβε το υπάρχον Σχολείον. Ήταν λάτρης της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και νεωτεριστής. Παρακολουθούσε την ευρωπαϊκή εξέλιξη των επιστημών, όταν άλλοι δάσκαλοι δε δέχονταν τίποτε το νέο.
Δίδασκε Γραμματική (του Λασκάρεως), Όμηρο, Αίσωπο, Δημοσθένη, Λουκιανό, Συνέσιο, Ευκλείδη, κ.α.. Η Σχολή, στα χρόνια του, φιλοξενούσε ξένους μαθητές. Δίδασκε ολημερίς. Μαθητές του ήταν οι μετέπειτα λόγιοι Κωνσταντίνος Κούμας και Στέφανος Δούγκας. Οι λόγοι του στις εκκλησίες ήταν μνημειώδεις, αν και τραυλός, και πολλοί πήγαιναν για να τον ακούσουν. Το 1790 πήρε σύζυγό του μια συμπολίτισσά του και έγινε ιερωμένος, επροχειρίσθη Οικονόμος. Μ’ αυτό το όνομα ήταν γνωστός εφεξής. Για την ελαφράν βαρηκοϊαν του απεκλήθη "Κωφός". Πέθανε το 1806 όταν τον ύβρισε ο Μητροπολίτης Λάρισας Ραφαήλ και του απαγόρευσε να κηρύττει στις εκκλησίες. Για τη λιτότητα του βίου του ονομάστηκε "Σωκράτης του Τυρνάβου".
Για τις πολυάριθμες επιστολές του ο Κούμας είπε: "εάν εσυνάζοντο και ετυπόνοντο, ήθελε τας αναγιγνώσκειν καθείς ως αριστουργήματα".


ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ


Επιστολή Κυρίλλου προς τον Πέζαρο

Επιστολές σε λογίους, ανέκδοτες, Εθνική Βιβλιοθήκη
Ποιήματα, ανέκδοτα


Η αναζήτηση στοιχείων συνεχίζεται...


 _____________________
© ΒΕΚ, 2017
Απαγορεύεται, ρητά, η αντιγραφή κι αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους του, μ' οποιοδήποτε τρόπο, αυτούσιου ή τροποποιημένου, χωρίς την έγκρισή μου [Ν.2121/1993 (25 Α΄)]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτεινόμενη ανάρτηση

Ηλιοθαλασσένια

COMICO GRAFIMATA G_ΨΗΦΙΔΕΣ [15]   Ηλιοθαλασσένια Ηλιοθαλασσένια Περί την δύσιν του ηλίου θα ήτον. Όραμα ή αισθητόν τι...