Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ, Ο

COMICOGRAFIMATA
G_ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΑΪΟΣ ΚΟΥΤΡΙΝΤΖΕΣ
ΤΙΤΛΟΣ: «Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΘΡΑΚΑ, 2017Η Ιρίνα, μία εξαίρετη μαθηματικός, πέφτει στη δυσμένεια του γυμνασιάρχη και απογοητευμένη από τη λειτουργία της Διοίκησης, που την αδικεί κατάφορα όταν τολμάει να διαμαρτυρηθεί, οδηγείται σε παραίτηση και αποσύρεται στο εξοχικό της, λίγο έξω από το Κοτρώνι, ένα μικρό χωριό στο νοτιοανατολικό Πήλιο. Εκεί, μέσα στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, και σ’ ένα οικοσύστημα που παρέμεινε αναλλοίωτο από την αρχή της Δημιουργίας του Κόσμου, θα ηρεμήσει και απερίσπαστη από τις έγνοιες της πόλης, θα πραγματοποιήσει σπουδαίες μαθηματικές ανακαλύψεις, και θα φτάσει στην εύρεση του τελευταίου αριθμού, που στη μαθηματική ορολογία
είναι γνωστός με την ονομασία άπειρο. Τη χαρά της επιστημονικής ανακάλυψης θα συμπληρώσει η γνωριμία της με τον Άγγελο, που στη συνέχεια θα τον ερωτευτεί και θα τον παντρευτεί. Όμως, η διαμονή της Ιρίνας στο εξοχικό δεν είναι απρόσκοπτη. Πάμπολλοι κίνδυνοι ελλοχεύουν και απειλούν τη ζωή της. Την Ιρίνα θα προσπαθήσουν να τη δολοφονήσουν ο πρώην εραστής της, ο Σωτήρης, που διέκοψε τη σχέση μαζί του φεύγοντας από τη Θεσσαλονίκη, και ο γυμνασιάρχης, ο Χαρίλαος, επειδή εξαιτίας της αποπέμφθηκε από την Υπηρεσία, μόλις μαθεύτηκαν οι ανήθικες δραστηριότητές του. Εχθρικές διαθέσεις έχουν επίσης η πρώην ερωμένη του Άγγελου, η Ηρώ, η οποία έχει ορκιστεί να του επιφέρει πλήγμα που την εγκατέλειψε, παρότι διατηρούσαν σχέση από τα γυμνασιακά τους χρόνια και μια κοπέλα, η Άντα, φίλη της Ηρώς, που δεσμεύεται να εκδικηθεί την Ιρίνα, επειδή κατέστρεψε τα όνειρα της Ηρώς. Επιπλέον, υποβόσκουν και δύο φοβερά μυστικά που απειλούν να στερήσουν την ευτυχία της Ιρίνας. Το πρώτο, που την κατατρώει χρόνια τώρα, το κρύβει μέσα της η ίδια και το δεύτερο ο Άγγελος, που είναι ικανό, αν βγει στο φως, να υπονομεύσει ανά πάσα στιγμή τον έρωτά τους κι αργότερα το γάμο τους. Και σα να μην έφταναν όλ’ αυτά, επειδή η γνώση του τελευταίου αριθμού ανήκει στις απαγορευμένες για τον άνθρωπο, ένας Φύλακας της Δημιουργίας κατευθύνεται προς το καλύβι της Ιρίνας με σκοπό να τη σκοτώσει. Θα καταφέρει η Ιρίνα να βγει αλώβητη με τόσες απειλές να την περιτριγυρίζουν; 

 
Η μυθιστορία συντίθεται από πράξεις, καταστάσεις και περιστατικά που προκύπτουν από τις συγκρούσεις των ηρώων σ’ επαγγελματικό και συναισθηματικό επίπεδο. Αλληλοσυνδεόμενα μυστήρια, υπερβατικά στοιχεία, που εμφιλοχωρούν στη ζωή των χαρακτήρων και την επηρεάζουν άμεσα, κυριαρχούν στις σελίδες του μυθιστορήματος και είναι τα κύρια συστατικά και χαρακτηριστικά της αφηγηματικής δομής του έργου, τα οποία συντηρούνται μέχρι τις τελευταίες σελίδες. Με φόντο ένα επιστημονικό υπόβαθρο που εμπίπτει στο γνωστικό πεδίο των Μαθηματικών (δίδυμοι πρώτοι αριθμοί, άπειρο) πλέκεται ο μύθος σε δυο τεμνόμενα επίπεδα, το φανταστικό, που διαθέτει ρεαλιστικές βάσεις, και το ακραιφνώς φανταστικό, που προσθέτει τη μαγευτική, εξωπραγματική ατμόσφαιρα. Ωστόσο, και το τελευταίο στηρίζεται σε παραδεκτές βιβλιογραφικές καταγραφές σε έργα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και της «Γενέσεως».

Το μυθιστόρημα διαθέτει στοιχεία ερωτικά, μυστηρίου και εκλαϊκευμένης επιστήμης. Η αρμονική σύζευξη όλων αυτών δίδει ως αποτέλεσμα  ένα πρωτότυπο κοινωνικό μυθιστόρημα, που ανιχνεύει, και καταδεικνύει, τις αντιδράσεις-συμπεριφορές των γυναικών σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής τους κατά το συγχρωτισμό τους με τους άντρες αλλά και μεταξύ τους, κι επιπροσθέτως ένα μαθηματικό μυθιστόρημα που θίγει την απροσδιοριστία της έννοιας του απείρου.
Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια φανταστική περιοχή στο νότιο Πήλιο που απαρτίζεται από γνωστές τοποθεσίες όχι, κατ’ ανάγκην, εντελώς όμοιες με τις πραγματικές, προσαρμοσμένες όμως στις ανάγκες της διήγησης.

-------


ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣVioletta Petridou
Violetta Petridou Βάιο, το βιβλίο σου το διάβασα απνευστί,θα έλεγα! Με κράτησε άγρυπνη το αμείωτο ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος. Πολυσχιδές, με φιλοσοφικές προεκτασεις στο χώρο των μαθηματικών, με θεωρίες των αριθμών, για μένα τη φιλόλογο άγνωστα, που, όμως, με γοήτεψαν! Με άπλωμα στους θρύλους και τη φαντασία, με στοιχεία της παράδοσης της περιοχής, με πλούσιο λεξιλόγιο, αλλά και με γνώση της ντοπιολαλιάς του Πηλίου! Τα πρόσωπα αποκαλύπτονται με συναισθηματικές εκρήξεις και η εμβάθυνση στην ψυχολογία της γυναίκας επιτυχής! Αξίζει να το διαβάσει κανείς! Συγχαρητήρια!

Evangelos Dianellakis
Evangelos Dianellakis ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!!! Επιστήμη και φιλοσοφία, μύθος και λαογραφία, ρεαλισμός και φαντασία, άριστα πλεγμένα με το αφήγημα της προσωπικής ιστορίας της κεντρικής ηρωίδας, όλα μαζί αριστουργηματικά ολοκληρωμένα. Δεν θα πω άλλα, γιατί θα «κατηγορηθώ» για υπέρμετρο υποκειμενισμό, λόγω προσώπων, καταστάσεων, τοπογραφικών αναφορών, προσωπικών αναμνήσεων κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτεινόμενη ανάρτηση

Ηλιοθαλασσένια

COMICO GRAFIMATA G_ΨΗΦΙΔΕΣ [15]   Ηλιοθαλασσένια Ηλιοθαλασσένια Περί την δύσιν του ηλίου θα ήτον. Όραμα ή αισθητόν τι...