Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017

ΥΓΡΗ ΜΝΗΜΗ

COMICOGRAFIMATA
G_ΟΙΚΟΘΕΝ
ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ

[15]  ΥΓΡΗ ΜΝΗΜΗ

Τριτάξιο Γυμνάσιο Αργαλαστής (πρώην)

Υγρή μνήμη


Τα παντζούρια ερμητικά κλεισμένα, η πόρτα κλειδωμένη, το χορτάρι απάτητο, τα δέντρα ξερά. Το κτίριο, όμως, αν το καλοκοιτάξεις σου δημιουργεί την εντύπωση πως κάτι προσμένει.  Αν και το ξέρει ότι αυτό το κάτι δεν πρόκειται ποτέ να ’ρθει, όσο και να περιμένει. Ωστόσο, ελπίζει. Να τ’ αγκαλιάσει με τους γερούς του τοίχους.
Στο μικρό πλατύσκαλο της εισόδου οι καθηγητές βλοσυροί κι εμείς
κάτω απ’ το δέντρο στρατιωτάκια αμίλητα. Κι ύστερα μες στις Τάξεις. Η Α΄ στο ισόγειο αριστερά, η Β΄ στον όροφο αριστερά και η Γ΄ στον όροφο δεξιά. Τα κορίτσια δεξιά με τ’ όμορφο μπλε τους φόρεμα και δυο κουμπάκια –ξεχασμένα- ακούμπωτα και τ’ αγόρια αριστερά να λοξοκοιτάνε τ’ άγουρα γυμνά κοριτσίστικα πόδια. Πίσω πίσω, ο «Μικρός Ήρως» πάνω στα θρανία. Φωνές, γέλια, κλάματα, απογοητεύσεις, φιλίες, έρωτες, αγάπες. Παπαντωνίου, Χατζηκυριάκου, Κριτσινιώτης, Φιλάρετος, Μίνα.... (η μαθηματικός). Πού να βρίσκονται όλοι αυτοί; Αν ζουν, μας θυμούνται, άραγε;
Και στο διάλειμμα χώρια. Τ’ αγόρια εκεί που ’ναι το χορτάρι και τα κορίτσια στο χώρο πάνω απ’ το πεζούλι. Οι «συναντήσεις» γινόντουσαν μέσα σε κείνο το παράσπιτο. Οι πρώτες εμπειρίες, αυτών που ’χαν θάρρος και ρισκάριζαν και μια αποβολή.
Το, γεωμετρικής αρχιτεκτονικής, αυτό κτίριο ήταν το μικτό τριτάξιο Γυμνάσιο Αργαλαστής, όπου έμαθα γράμματα μαζί με καμιά κατοστή άλλα παιδιά.
Δε συνεχίζω, γιατί οι αναμνήσεις είναι υγρές και θα με πνίξουν.

CG-G-02-02-6-15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτεινόμενη ανάρτηση

Ηλιοθαλασσένια

COMICO GRAFIMATA G_ΨΗΦΙΔΕΣ [15]   Ηλιοθαλασσένια Ηλιοθαλασσένια Περί την δύσιν του ηλίου θα ήτον. Όραμα ή αισθητόν τι...