Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

ΕΛΛΑΔΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ

COMICOGRAFIMATA
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ G_ΟΙΚΟΘΕΝ

ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ


[ 52 ] ΕΛΛΑΔΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΓεννήθηκε στη Λάρισα το 1686 (περίπου). Το 1691 ακολούθησε το μητροπολίτη Παρθένιο στην Κωνσταντινούπολη. Το 1697 επέστρεψε στη Λάρισα, όπου παρέμεινε τέσσερα χρόνια και συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή του Τυρνάβου. Το 1701 επανήλθε στην Κωνσταντινούπολη. Το 1702 μετέβη στην Αγγλία, για να σπουδάσει στο Ελληνικό Φροντιστήριο της Οξφόρδης (Oxford Greek College) ως υπότροφος. Εκεί παρέμεινε τρία περίπου χρόνια (1703-1706), όπου παρακολούθησε και μαθήματα ιατρικής. Επειδή όμως η εκπαίδευση είχε σαν μοναδικό στόχο τον προσηλυτισμό των σπουδαστών στις απόψεις των Διαμαρτυρομένων, εγκατέλειψε την Οξφόρδη και το 1709 φοιτά στο Πανεπιστήμιο του Altdorf, μια μικρή πόλη σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τη Νυρεμβέργη. Στο βιβλίο φοιτητών του πανεπιστημίου είναι καταγραμμένο το όνομα Alexander Helladius Larissiensis. Οι σπουδές του εδώ στράφηκαν, μέχρι το 1714, στην ιατρική επιστήμη, χωρίς ωστόσο να παραμελήσει και τις φιλολογικές μελέτες. Το 1712, ο Ελλάδιος συνάντησε το Μ. Πέτρο, με τη μεσολάβηση του αρχίατρου της αυλής του, και του αφιέρωσε το έργο του Status praesens. Η γνωριμία αυτή προετοίμασε το έδαφος για τη μετάβασή του στη Ρωσία. Με την απόκτηση του πτυχίου το 1714, έφυγε από το Altdorf και το 1715 έφθασε στη Μόσχα. Δε γνωρίζουμε ούτε τη χρονολογία, αλλά ούτε και τον τόπο του θανάτου του.

Ο Ελλάδιος, αν και έκανε σπουδές ιατρικής, μέχρι πρόσφατα θεωρείτο αποκλειστικά ως λόγιος. Σε αυτό συνετέλεσε τόσο το συγγραφικό του έργο, το οποίο είναι αποκλειστικά φιλολογικό και θεολογικό, όσο και οι συχνές διαμάχες με τους σύγχρονούς του λογίους και θρησκειολόγους της Κεντρικής Ευρώπης.

Το σπουδαιότερο από τα συγγράμματά του είναι το σπανιότατο βιβλίο με τον τίτλο «Status praesens Ecclesia e Graecae» (Η παρούσα κατάστασις της Εκκλησίας της Ελλάδος). Εκδόθηκε το 1714 στη λατινική γλώσσα, για να το κατανοήσουν και οι Ευρωπαίοι λόγιοι και το αφιέρωσε με πολύ κολακευτικά λόγια στον τσάρο Πέτρο τον Μεγάλο. Την αφιέρωση συνόδευε πορτραίτο του με ένα τετράστιχο επίγραμμα, γραμμένο στην ελληνική. Με το βιβλίο του αυτό θέλησε να καταστήσει γνωστό στη Δύση ποιο ήταν το μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων λογίων και να υπογραμμίσει την πνευματική κίνηση στην υπόδουλη πατρίδα, απαντώντας έτσι σε όσους εσκεμμένα και κακοπροαίρετα διέδιδαν ότι δεν υπήρχε η παραμικρή εστία φωτός στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.
Μεγάλο επίσης έργο του Ελλάδιου ήταν και το «Σταχυολογία Τεχνολογική της Ελλάδος φωνής, ήτοι Γραμματική Ελληνική κατ’ ερωταπόκρισιν», ένα ογκώδες σύγγραμμα το οποίο εκδόθηκε το 1712 στη Νυρεμβέργη, γραμμένο στα ελληνικά και τα λατινικά.
Εκτός όμως από τα δύο αυτά μεγάλα έργα, ο Ελλάδιος συνέγραψε και άλλα μικρότερα κείμενα και διάφορες επιστολές, τα περισσότερα των οποίων παραμένουν άγνωστα.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ«Σταχυολογία Τεχνολογική της Ελλάδος φωνής, ήτοι Γραμματική Ελληνική κατ’ ερωταπόκρισιν», μελέτη, 1712
«Status praesens Ecclesia e Graecae», (Η παρούσα κατάστασις της Εκκλησίας της Ελλάδος), μελέτη, 1714

Το λήμμα θα υποστεί περαιτέρω επεξεργασία...

Πηγές: "Αλέξανδρος Ελλάδιος ο Λαρισαίος", Λ.Ι.Μ.Λ. 2003, συλλογικό
________________________
© ΒΕΚ, 2017
Απαγορεύεται, ρητά, η αντιγραφή κι αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους του, μ' οποιοδήποτε τρόπο, αυτούσιου ή τροποποιημένου, χωρίς την έγκρισή μου [Ν.2121/1993 (25 Α΄)]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτεινόμενη ανάρτηση

Ηλιοθαλασσένια

COMICO GRAFIMATA G_ΨΗΦΙΔΕΣ [15]   Ηλιοθαλασσένια Ηλιοθαλασσένια Περί την δύσιν του ηλίου θα ήτον. Όραμα ή αισθητόν τι...