Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

ΕΒΔΟΜΑΣ

COMICOGRAFIMATA
ΛΑΪΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ

ΕΒΔΟΜΑΣ




ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Είναι η τρίτη περίοδος κυκλοφορίας του τίτλου. Η πρώτη κυκλοφόρησε από τους Δ. Καμπούρογλου και Ι. Δαμβέργη την οχταετία 1884-1891 και ακολούθησε η δεύτερη (9ος χρόνος) με περίπου 60 τεύχη. Η Εβδομάς της τρίτης περιόδου ήταν ένα πολυθεματικό περιοδικό ποικίλης ύλης κατά τα πρότυπα εκείνης της εποχής. Είχε εντάξει στο περιεχόμενό της ειδησούλες, ανέκδοτα, γελοιογραφίες, ποιήματα, ευθυμογραφήματα, αισθηματικά και
αστυνομικά διηγήματα, πεζογραφήματα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, γυναικεία θέματα, διαφημίσεις, καλλιτεχνικά, εγκυκλοπαιδικά θέματα, κ.ά. Πολλοί συγγραφείς πέρασαν από τις σελίδες της· όπως ο Δημοσθένης Βουτυράς, ο Άγγελος Δόξας, ο Άγγελος Τερζάκης, ο Τέλλος Άγρας, ο Κωστής Μπαστιάς και άλλοι. Επίσης μαζί της συνεργάστηκαν πολλοί σκιτσογράφοι, όπως ο Δ. Βαρδακώστας, ο Θ. Μαγνάς, ο Α. Βλασόπουλος, ο Α. Θεοφιλόπουλος.
Ο Νίκος Πλατής σε μία συνέντευξή του δηλώνει ότι η Εβδομάδα φιλοξένησε και τα κόμιξ τις Ιστορίες του Μακρυπουκάμισου και του Κοντοβράκη σε κείμενα Γεράσιμου Σταύρου και σκίτσα Ανδρέα Βλασόπουλου και Οι Άθλοι του ενωμοτάρχη Φουντοτσάρουχου του Νίκου Τσεκούρα. Δεν ξέρω για το πρώτο το δεύτερο όμως, επειδή περιέχεται μια ιστορία του στο τεύχος που έχω στην κατοχή μου, δεν είναι κόμιξ αλλά ευθυμογράφημα που το συνοδεύουν τρία χιουμοριστικά σκίτσα.
Το τελευταίο τεύχος κατά τον Δημήτρη Χανό είναι το Νο 694 και βγήκε μέσα στο 1941 οπότε το περιοδικό έκλεισε λόγω της γερμανικής επιδρομής. Καθ’ όλην τη διάρκεια κυκλοφορίας του περιοδικού θα αλλάξει πολλές φορές το λογότυπο, ο αριθμός σελίδων, ο τρόπος εκτύπωσης, οι συνεργάτες. Από τη Διεύθυνση θα περάσει ο Αλέκος Σακελλάριος και ως αρχισυντάκτης ο Απόστολος Μαγγανάρης.

T Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α  ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ: ΕΒΔΟΜΑΣ
ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ:
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ:
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ:
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ: Λαϊκή Λογοτεχνία, Λαϊκά Αναγνώσματα
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Περιοδικά ποικίλης ύλης
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ: Διάφοροι
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ:
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Διάφοροι
ΚΕΙΜΕΝΑ: Διάφοροι
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Διάφοροι
ΕΚΔΟΤΙΚΗ/ΕΚΔΟΤΗΣ: ΑΦΟΙ ΓΕΡΑΡΔΟΥ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ/ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ:
ΤΥΠΟΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ/ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΣ:
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Έγχρωμο
ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ: Έγχρωμο
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 1926 ή 1927
ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΟΝΤΟΣ: τεύχος 362, 7ος χρόνος κυκλοφορίας
ΤΕΥΧΗ/ΤΟΜΟΙ: 694
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: Αρχικά 20, μετά ποικίλει
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: Αρχικά 25,00x35,00, μετά 21,00x29,00
ΧΡΩΜΑ: Ασπρόμαυρο
ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Ελληνική
ISBN/ISSN:
ΤΙΜΗ:
ΚΩΔΙΚΟΣ CG: CG-G-01-03-02-12

© ΒΕΚ, 2017 ( Από: «Το βιβλίο των κόμικς»)
Απαγορεύεται, ρητά, η αντιγραφή κι αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους του, μ' οποιοδήποτε τρόπο, αυτούσιου ή τροποποιημένου, χωρίς την έγκρισή μου [Ν.2121/1993 (25 Α΄)]



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου