Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

ΕΦΗΜΕΡΑ

COMICOGRAFIMATA

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ C_ΚΟΜΙΞ

ΕΦΗΜΕΡΑ






ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:



Τα εφήμερα είναι, λέει, κάτι έντομα του είδους των Εφημερόπτερων που διαβιούν σε ποτάμια και λίμνες και τα χαρακτηρίζει μια σπάνια ιδιαιτερότητα: ζουν μόνο μια μέρα. Κι επειδή, όπως είναι φυσικό, δεν προλαβαίνουν να κάνουν και πολλά πράγματα... φιλοσοφούν επί του φλέγοντος ζητήματος που ταλανίζει όλα τα όντα: το υπαρξιακό. Ποια είμαστε,” “πού πάμε, κ.λπ.
Πρωταγωνιστές, λοιπόν, των εικονογραφημένων επεισοδίων του κόμικ τα εφήμερα, μα και οι μεγαλύτεροι εχθροί τους: τα ψάρια, που καραδοκούν να τα κάνουν μια χαψιά.
Το κόμικ αποτελείται από μια συλλογή comic strip των τριών καρέ (ή των έξη), όπου τα εφήμερα εκθέτουν τους προβληματισμούς τους για τη ζωή  και συνήθως καταλήγουν στην κοιλιά κάποιου ψαριού, που εκφέρει και την ατάκα - κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο όλων των comic strip.
Ο σκιτσογράφος, ο Γρηγόρης Παπαδογιάννης, χρησιμοποιώντας τον αφηγηματικό τρόπο και την τεχνική των κόμιξ, ξεδιπλώνει τις απόψεις του αλλά και τις ανησυχίες του για το πραγματικό νόημα της ζωής, εκμεταλλευόμενος αφ’ ενός μεν το γεγονός της μικρής διάρκειάς της στα έντομα αυτά, αφ’ ετέρου δε τη δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος να κατανοήσει, μέσω αυτού του ακραίου ζωικού φαινομένου, την αλυσιτέλεια της ύπαρξης (strip: παιδιά), αφού και γι’ αυτόν παρόμοιο θλιβερό τέλος έχει προδιαγραφεί (strip: διδάγματα, strip: υπαρξιακά).
Το τευχάκι αυτό είναι η δεύτερη1 δουλειά του Γ.Π. και κινείται στα ίδια επίπεδα με την πρώτη, τόσο στο σχεδιαστικό τομέα όσο και στο θεματικό. Σκίτσα απλά, λιτά και κείμενο, απόσταγμα των φιλοσοφικών απόψεών του, στο οποίο καταφαίνονται ο έντονος σκεπτικισμός και η καθαρότητα των ιδεών του (strip: ζήσε, strip: λόγοι να ζεις) για το αναπάντητο, μέχρι σήμερα, ερώτημα του νοήματος της ζωής (strip: κανείς, strip: μένει κάτι; strip: μη διαδοθεί), της ύπαρξης θεού (strip: μοναχικός), κ.ά..
Μέσα στους διαλόγους, στα συννεφάκια, ο προσεκτικός αναγνώστης μπορεί να αλιεύσει και πρόσφορους τρόπους ζωής (strip: παιδιά, strip: παρελθόν).
Και βέβαια το χιούμορ είναι διάχυτο, βρίσκεται παντού, αφού κι αυτή ταύτη η ζωή είναι αστεία, όπως θυμοσοφεί ένα εφήμερο.
Αναζητείστε τα δύο αλμπουμάκια του Γ.Π. που μπορεί να είναι μικρά το δέμας, διαθέτουν όμως μεγάλο ειδικό βάρος το πνεύμα και σίγουρα θα σας κάνουν να χαμογελάσετε.



T Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α  ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ: ΕΦΗΜΕΡΑ
ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ:
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ: Η ζωή είναι... σύντομη;;
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ:
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ: Comic Strip
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Χιουμοριστικά κόμιξ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ: Γρηγόρης Παπαδογιάννης
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ:
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Γρηγόρης Παπαδογιάννης
ΚΕΙΜΕΝΑ: Γρηγόρης Παπαδογιάννης
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
ΕΚΔΟΤΙΚΗ/ΕΚΔΟΤΗΣ: «ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ»
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ/ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ: Lychnos printhouse
ΤΥΠΟΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ/ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΣ: Φύλλα κολλημένα στη ράχη
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Έγχρωμο, μαλακό χαρτόνι
ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ: Έγχρωμο, μαλακό χαρτόνι, κείμενο
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Άπαξ
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: Νοέμβριος 2016
ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΟΝΤΟΣ: Νοέμβριος 2016
ΤΕΥΧΗ/ΤΟΜΟΙ: 1
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 42
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 24,00x15,80
ΧΡΩΜΑ: Ασπρόμαυρο
ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Ελληνική
ISBN/ISSN: 978-618-82165-6-3
ΤΙΜΗ: € 6
ΚΩΔΙΚΟΣ CG: CG-C-01-01-219


____________________________________
© ΒΕΚ, 2017 ( Από: «Το βιβλίο των κόμικς»)
Απαγορεύεται, ρητά, η αντιγραφή κι αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους του, μ' οποιοδήποτε τρόπο, αυτούσιου ή τροποποιημένου, χωρίς την έγκρισή μου [Ν.2121/1993 (25 Α΄)]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου