Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ, ΤΟΜΟΙ, τέταρτη περίοδος

ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ, ΤΟΜΟΙ



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Πρόκειται για προσαρμογή σε 100 τόμους όλου του υλικού των 798 τευχών του «Μικρού Ήρωος». Την έκδοση προλογίζουν οι: Απόστολος Μαγγανάρης, Δημήτρης Χανός, Χάρης Καμπουρίδης, Γιώργος Κοροπούλης και Αλέξης Φωκάς. Τα κείμενα τα χαρακτηρίζει έντονος συναισθηματισμός για ένα περιοδικό που σημάδεψε τους πιτσιρικάδες (κυρίως) των δύο δεκαετιών που κυκλοφορούσε το παιδικό φυλλάδιο (’50, ’60) σε πρώτη έκδοση ανατυπώσεις, κ.λπ..
Ο ίδιος ο Ανεμοδουράς, στο προλογικό του σημείωμα, ομολογεί ότι αναγκάστηκε να
προβεί σ’ αυτήν την εκδοτική προσπάθεια από πιέσεις φίλων. Η αλήθεια είναι πως εκείνη τη χρονική περίοδο το περιοδικό μπορούσε κανείς να το βρει μόνο στα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας και το αναγνωστικό κοινό ήταν σίγουρο ότι θα ανταποκρίνονταν θετικά.
Ωστόσο, η έκδοση πραγματοποιήθηκε με το ζόρι και τα αρνητικά σημεία εντοπίστηκαν αμέσως από τους αναγνώστες, αλλά και τους αρθρογράφους των εφημερίδων. Έτσι από τον τόμο 16 και μετά άρχισε να συνοδεύει το κείμενο η αυθεντική εικονογράφηση και από τον τόμο 26 κι έπειτα να μπαίνουν ως ένθετα τα εξώφυλλα των οκτώ (ανά τόμο) τευχών που ως τότε υπήρχαν σε σμίκρυνση στα εξώφυλλα των τόμων.
Η έκδοση ολοκληρώθηκε στις 12-3-1987 υπερβαίνοντας τον αρχικό στόχο των τριάντα τόμων και εξαντλήθηκε, γεγονός που κέντρισε το ενδιαφέρον του εκδότη για αυτοτελή επανέκδοση όλων των τευχών. Ο Ανεμοδουράς πατήρ όμως απεβίωσε το 2000 και η επιθυμία του ικανοποιήθηκε το 2004 από τον εγγονό του Λεωκράτη. Η έκδοση αυτή κυκλοφορεί ακόμη και σήμερα στα σημεία διανομής, σε ειδική συσκευασία, από τους εμπόρους που προμηθεύτηκαν το στοκ του «Περιοδικού τύπου» που διέκοψε τη λειτουργία του.
Σημειολογικά αναφέρω πως ακολουθήθηκε το μονοτονικό σύστημα, διορθώθηκαν τα ορθογραφικά λάθη και παραλείφθηκαν κομμάτια-μοτίβα που επαναλαμβάνονταν αναγκαστικά στα τεύχη. Η βιβλιοδεσία είναι πολύ πρόχειρη, οι τόμοι διαλύονται στο παραμικρό ζόρισμα.
Το απρόοπτο δε της έκδοσης είναι η απουσία του εξώφυλλου του τεύχους 66 «Η κόρη του Ήλιου» που δε βρέθηκε παρότι έγινε έκκληση προς τους συλλέκτες.
Ο 100ος τόμος περιέχει 6 τεύχη, πορτραίτα των ηρώων, και όλα τα εξώφυλλα των 100 τόμων, ασπρόμαυρα, σε σμίκρυνση, καθώς και επιλογικό σημείωμα του εκδότη με τις ευχαριστίες του για την ανταπόκριση των αναγνωστών και φίλων του "Μικρού Ήρωα". 

 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ: ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ
ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ:
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ:
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΙΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΟΣ
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ: Λαϊκή λογοτεχνία
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Πολεμικό
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ:
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ:
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Βύρων Απτόσογλου, Θέμος Ανδρεόπουλος
ΚΕΙΜΕΝΑ: Στέλιος Ανεμοδουράς
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΕ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ/ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ: : ΛΙΘΟΤΥΠ ΑΕ
ΤΥΠΟΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ: Φύλλα κολλημένα στη ράχη
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Έγχρωμο
ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ: Κείμενο, τίτλοι τευχών
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Εβδομαδιαία, κάθε Πέμπτη
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 17-4-1985
ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΟΝΤΟΣ: 17-4-1985
ΤΕΥΧΗ/ΤΟΜΟΙ: Τόμοι 100
ΣΕΛΙΔΕΣ: Ποικίλος αριθμός, π.χ. 196, 302,
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 12,80
x17,80
ΧΡΩΜΑ: Ασπρόμαυρο
ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Ελληνική
ISBN:
ΤΙΜΗ: 150, 180, 200 δρχ,
ΚΩΔΙΚΟΣ:
CG-G-01-03-49


© ΒΕΚ, 2016 ( Από: «Το βιβλίο των κόμικς»)
Απαγορεύεται, ρητά, η αντιγραφή κι αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους του, μ' οποιοδήποτε τρόπο, αυτούσιου ή τροποποιημένου, χωρίς την έγκρισή μου [Ν.2121/1993 (25 Α΄)]



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου