Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΞΟΤΗΤΕΣ: Ο Ρένος Αποστολίδης και η Βαθιά Σπηλιά Χόρτου-Μηλίνας

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ G_ΟΙΚΟΘΕΝ

2. Λ Ο Γ Ο ΤΕΧΝΙΚΕΣ  Π Α Ρ Α ΔΟΞΟΤΗΤΕΣ

[ 5 ]  Ο Ρένος Αποστολίδης και η "Βαθιά Σπηλιά" Χόρτου-Μηλίνας 
Η παραλία: Βαθιά Σπηλιά, μεταξύ Χόρτου και Μηλίνας

Ο όμορφος υπήνεμος ορμίσκος της φωτογραφίας, που ονομάζεται "Βαθιά Σπηλιά" βρίσκεται λίγα μόνο μέτρα κάτω απ' την επαρχιακή οδό Χόρτου-Μηλίνας, που διακρίνεται να περνάει ανάμεσα στις ελιές. Στην κατηφοριά, εκεί μπροστά στη "μύτη" που χώνεται στο νερό, οι βράχοι σχηματίζουν διάφορα ανισοϋψή επίπεδα, όπου μπορείς να ξαπλώσεις για ηλιοθεραπεία, χωρίς να φαίνεσαι απ' τη δημοσιά. Τα κύματα, με το χρόνο, έχουν σκάψει τις σκληρές πέτρες και γέμισαν τις ρωγμές μ' αλάτι.
Ο Ρένος (Αποστολίδης του Ηρ.), ο μεγάλος μας λογοτέχνης και διανοητής, περαστικός, προφανώς, απ' τα μέρη, έκανε το μπάνιο του σ' αυτά τα βράχια της Βαθιάς Σπηλιάς (Βραχοσπηλιά την ονομάζει ο ίδιος) κι εντυπωσιασμένος απ' την απαράμιλλη ωραιότητα της φύσης ξεσπά σ' ένα Αυγουστιάτικο λογοτεχνικό παραλήρημα σ' ένα απ' τα διηγήματά του!

Αντιγράφω απ' το δισέλιδο διήγημά του:

"Διάβαζα σπουδαίου ποιητή παχύ τόμο, γυμνός στα βράχια της Βραχοσπηλιάς, ανάμεσα Μηλίνας-Χόρτου, στο Πήλιο. Μεσοκαλόκαιρο, Αύγουστο, μες στο λιοπύρι, στα όλο φλόγες βράχια του κάβου, γυμνός πάνω στ' αλάτια, ώρες κι ώρες!.. Και............................................"

(απόσπασμα-πολυτονικό/πνεύματα στο πρωτότυπο)

Το διήγημα τιτλοφορείται: "Για ένα ζευγάρι βράγχια!" και συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή: "ΚΑΜΜΕΝΑ ΦΡΕΝΑ", εκδ. "ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ", χ.χ.


Οι εντόπιοι ας το ψάξουν, είναι μια ψηφίδα στον πολιτισμό του τόπου τους.
CG-G-02-02-2-5
______________________________
© ΒΕΚ, 2016 
Απαγορεύεται, ρητά, η αντιγραφή κι αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους του, μ' οποιοδήποτε τρόπο, αυτούσιου ή τροποποιημένου, χωρίς την έγκρισή μου [Ν.2121/1993 (25 Α΄)]

2 σχόλια:

 1. Φίλοι,
  που τώρα ανακάλυψα τη δημοσίευσή σας, έχω να προσθέσω ότι ο Ρένος έκανε 2 καλοκαίρια διακοπές στη Μηλίνα, το 1972-3 περίπου, διότι ο αγαπημένος θείος του, δημοσιογράφος και μεταφραστής φιλοσοφικών έργων, Κ. Θ. Παπαλεξάνδρου είχε συγγενείς εκεί και τον είχε φέρει στα μέρη. Επίσης ο Ρένος έχει γράψει ένα ολόκληρο διήγημα για το αρχοντόσπιτο της αδερφής του Παπαλεξάνδρου στη Μηλίνα, όπου και φιλοξενούνταν (σήμερα το σπίτι αυτό, στην παραλία,δίπλα σε μια τσιμεντόκτιστη κοίτη ρέματος, ακριβώς πίσω από ένα οίκημα της εκκλησίας, αν θυμάμαι καλά, έχει αγοραστεί από την Ένωση συντακτών Θεσσαλίας και χρησιμοποιείται για διακοπές δημοσιογράφων. Έχει ένα περίφημο κήπο πορτοκαλεώνα (ήταν πολύ μεγαλύτερος τα χρόνια εκείνα, μετά τεμαχίστηκε). Το διήγημα έχει τίτλο "Το πηγάδι της Εργοτίμης" και βρίσκεται σε μια εξαντλημένη προς το παρόν συλλογή του Ρένου, "Στον Κυνηγημένο καιρό". Σύντομα όμως έχει μπει σε σχέδιο να επανεκδοθεί.΄
  Επίσης, η συλλογή "Καμένα φρένα", όπου το σχετικό διήγημα για τη Βραχοσπηλιά, που την έλεγε, επανεκδόθηκε μόλις πριν από 15 μέρες, με Εισαγωγή και σχόλια.
  Φιλικά
  Στάντης Ρ. Αποστολίδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ το συγγραφέα, κριτικό της λογοτεχνίας Στάντη Ρ. Αποστολίδη, που διάβασε, κατ' αρχάς, τη "Λογοτεχνική Παραδοξότητα", μα και για τον κόπο στον οποίο υποβλήθηκε ν' απαντήσει και να διευκρινίσει το "παράδοξο" της παρουσίας του συγγραφέα Ρένου -και πατέρα του- στο συγκεκριμένο σημείο, όπου έχω κολυμπήσει αμέτρητες φορές. Επιφυλάσσομαι να ερευνήσω περαιτέρω το θέμα, βάσει των στοιχείων που εμπεριέχονται στο διήγημα: "Το πηγάδι της Εργοτίμης" (Στον Κυνηγημένο Καιρό, Κάκτος, 1993, σελ. 93-102)καιιδιαιτέρως των ονοματεπωνύμων που δε μου είναι άγνωστα, και να επανέλθω εδώ ή αλλαχού.

   Βάιος Κουτριντζές
   διαχειριστής του blog

   Διαγραφή