Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΞΟΤΗΤΕΣ: Ε.Α.ΠΟΕ / Ι. ΒΕΡΝ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ G_ΟΙΚΟΘΕΝ

Λ Ο Γ ΟΤΕΧΝΙΚΕΣ  Π Α Ρ Α Δ Ο Ξ Ο ΤΗΤΕΣ


[ 03 ] «Η αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πυμ απ΄το Ναντάκετ» του Ε. Α. Πόε και η «Η σφίγγα των πάγων» του Ι. Βερν
CG-G-02-02-4-3


«Η αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πυμ απ΄το Ναντάκετ» του Ε. Α. Πόε και η 
«Η σφίγγα των πάγων» του Ι. Βερν

Δυο συνεχόμενα μυθιστορήματα

    Το ένα και μοναδικό του μυθιστόρημα με τίτλο «Η αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πυμ απ΄το Ναντάκετ» [στην Ελλάδα: «Υάκινθος», 1979] συγκεντρώνει πλείστα παράξενα και παράδοξα στοιχεία. Οι κριτικοί ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει αν το έργο είναι ολοκληρωμένο ή όχι. Ο αναγνώστης, όμως, ως ο αρμοδιότερος κριτής, αντιλαμβάνεται πως το έργο τελειώνει απότομα, δηλαδή ότι η ιστορία είναι ημιτελής. Ψάχνει, λοιπόν, στις τελευταίες αράδες ν’  αποκρυπτογραφήσει τις λέξεις του συγγραφέα μήπως και δει κάποιο φως πίσω απ’ τη λευκή κουρτίνα που αντικρίζουν οι δύο διασωθέντες Πυμ και Πέτερς. Σύμφωνα με τους κανόνες της συγγραφικής τέχνης δεν πρέπει να μένουν ανεξήγητα σημεία στον αναγνώστη, ούτε να μένει ατελεύτητη μια ιστορία. Βέβαια οι κανόνες είναι για να παραβιάζονται κι ένα μυστήριο ενδεχομένως να είναι καλύτερο από ’να ρεαλιστικό τέλος.
Ποια είναι η αινιγματική μορφή;
Πού οδηγεί ο καταρράκτης;  
Πώς σώθηκαν οι δύο ήρωες και γύρισαν στην Αμερική;

Τα ερωτήματα αυτά δεν απαντήθηκαν ποτέ απ' τον Πόε και θα ταλαιπωρούν τους ιστορικούς της λογοτεχνίας εσαεί. Μήπως όμως αυτός να ήταν και ο στόχος του συγγραφέα;

Ο Ιούλιος Βερν γοητευμένος απ’ τη διήγηση αποφασίζει να γράψει τη συνέχεια του μυθιστορήματος και να διαλευκάνει το μυστήριο. Οι απαντήσεις που έδωσε ο Βερν μέσ’ απ’ το μυθιστόρημά του «Η σφίγγα των πάγων» είναι αρκετά πειστικές και η διήγηση απολαυστική. Εν τούτοις σε καμία περίπτωση το έργο του δεν αγγίζει τη μαγεία της ιστορίας του Πόε. Ο γίγαντας της επιστημονικής, και όχι μόνο, φαντασίας εδώ αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Μία ρεαλιστική πλοκή ως απάντηση στην υπέροχη φανταστική δομή του μυθιστορήματος του Πόε!

Και βέβαια χωρίς την «Αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πυμ απ΄το Ναντάκετ» δε θα υπήρχε «Η σφίγγα των πάγων».
______________________________________
ΕΝΤΓΚΑΡ ΑΛΛΑΝ ΠΟΕ, Η ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΟΥΡ ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΠΥΜ ΑΠ΄ΤΟ ΝΑΝΤΑΚΕΤ, ΥΑΚΙΝΘΟΣ, 1979
ΙΟΥΛΙΟΣ ΒΕΡΝ, Η ΣΦΙΓΓΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ, Σ.Ι.ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, 1997

ΕΠΟΜΕΝΟ: Τη σχέση έχει ο  Ν. Πεντζίκης με τον Γ. Δροσίνη ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου