Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

CHE




ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Ερνέστο Γκεβάρα ή «Τσε», όπως είναι περισσότερο γνωστός σ΄ όλο τον κόσμο. Ένας επαναστάτης, ένας πολιτικός, ένας ιδεαλιστής; Ποιος ήταν τελικά ο Τσε; Ένα σύμβολο για την εποχή του, ένας θρύλος αργότερα, ένας μύθος σήμερα. Η ιστορία κατέγραψε κάθε πτυχή της ζωή του, τη γέννησή του (1928), τα παιδικά του χρόνια, τις σπουδές του, τη γνωριμία του με τον Φιντέλ Κάστρο, τη συμμετοχή του στο αντάρτικο για την ανατροπή του Μπατίστα, την υπουργοποίησή του, τη φυγή του από την Κούβα για ιδεολογικούς λόγους, την πρόσκαιρη παραμονή του στο Κογκό και τη μοιραία ανάμιξή του στο αντάρτικο της Βολιβίας όπου και κόβεται το νήμα της ζωής του από τη σφαίρα του στρατιώτη Μάριου Τεράν (1967).
Οι Breccia πατήρ και υιός ζωντάνεψαν το νεκρό Τσε στο κόμικ «La vida del Che» ένα χρόνο μετά την εκτέλεσή του (1968), μέσα από ασπρόμαυρα σκίτσα σε κείμενο του Oesterheld . Στις σελίδες του άλλοτε το μαύρο και άλλοτε το λευκό αρκούν για να φανούν τα βασανισμένα από τις κακουχίες πρόσωπα και να καταγραφούν τα γεγονότα. Το κείμενο του Oesterheld  λυρικό, αγωνιώδες να προλάβει να τα πει όλα, να φτάσει στο τέλος, στο θάνατο, στη λύτρωση του αγωνιστή, που δεν πρόδωσε τα ιδεολογικά πιστεύω του. 
Ο υιός Breccia παίρνει τη σκυτάλη της πέννας από τον πατέρα στο πιο καίριο σημείο της “περιπέτειας”. Σχεδιάζει τον Τσε μετά τη φυγή του από την Κούβα και τον ακολουθεί μέχρι το τέλος. Σαφώς διαφορετικός σχεδιασμός, πιο άγριος, το μαύρο περισσεύει, αλλά ταιριάζει στην καταθλιπτική ατμόσφαιρα των στιγμών.
Το κόμικ κατασχέθηκε με την επιβολή της δικτατορίας το 1976.
Η έκδοση καθ΄ όλα άρτια, αξίζει ένας έπαινος στις εκδόσεις «οξύ».

 T Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α  ΕΝΤΥΠΟΥ


ΤΙΤΛΟΣ: CHE
ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ:
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ:
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ:
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: CHE
ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ: Κόμικς αμιγούς μορφής
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Πολιτικά κόμικς
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ: Alberto Breccia
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ:
Enrique Breccia
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Enrique Breccia, Alberto Breccia
ΚΕΙΜΕΝΑ: Hector Oesterheld
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γεωργία Σακάτου
ΕΚΔΟΤΙΚΗ/ΕΚΔΟΤΗΣ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΞΥ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ/ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ:
ΤΥΠΟΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ/ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΣ: Τυπογραφικά κολλημένα στη ράχη
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Ασπρόμαυρο
ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ: Ασπρόμαυρο
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Άπαξ
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 2010
ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΟΝΤΟΣ: 2010
ΤΕΥΧΗ/ΤΟΜΟΙ: 1 Τόμος
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 100
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 22,00x29,00
ΧΡΩΜΑ: Ασπρόμαυρο
ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Γερμανική
ISBN/ISSN: € 978-960-436-271-4
ΤΙΜΗ: € 11,00
ΚΩΔΙΚΟΣ CG: CG-C-01-01-156


____________________________________________
© ΒΕΚ, 2015 ( Από: «Το βιβλίο των κόμικς»)
Απαγορεύεται, ρητά, η αντιγραφή κι αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους του, μ' οποιοδήποτε τρόπο, αυτούσιου ή τροποποιημένου, για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς την έγκρισή μου [Ν.2121/1993 (25 Α΄)]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου