Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΓΚΑΟΥΡ-ΤΑΡΖΑΝ, πρώτη περίοδος


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Είναι η πρώτη περίοδος κυκλοφορίας του τίτλου. Περιέχει αυτοτελείς περιπέτειες ζούγκλας. Οι βασικοί χαρακτήρες των ιστοριών είναι ο γίγαντας Γκαούρ, που γεννήθηκε στη ζούγκλα από Έλληνα πατέρα και ιθαγενή μητέρα, η όμορφη Ταταμπού (από ελληνίδα μητέρα και ιθαγενή πατέρα!), η συντρόφισσά του, ο αστείος πυγμαίος Ποκοπίκο ύψους μόλις 30 εκατοστών, ο Ταρζάν ο πασίγνωστος ήρωας του Ε. Ρ. Μπάρροους, η συντρόφισσά του η Τζέιν, η μελιστάλαχτη ιθαγενής Χουχού με την οποία είναι ερωτευμένος ο Ποκοπίκο. Ο Γκαούρ, η Ταταμπού κι ο Ποκοπίκο κατοικούν σ’ ένα ψηλό βραχώδικο βουνό στην περιοχή του Ταρζάν. Ο Ταρζάν φοβάται πως ο Γκαούρ επιβουλεύεται τη θέση του ως βασιλιά της ζούγκλας και οι παρεξηγήσεις κι αναμετρήσεις τους είναι ατέλειωτες. Βέβαια ο Γκαούρ κάθε άλλο παρά εχθρός είναι του Ταρζάν αφού πολλάκις του σώσει τη ζωή. Όμως η ζηλιάρα Τζέιν είναι εκείνη που τροφοδοτεί το μίσος του Ταρζάν. 


Στη ζούγκλα του ηρωικού δίδυμου ζουν τερατόμορφα όντα όπως ο Μποχάρ, ο Νταμπούχ, ο Γιαχάμπα, η μάγισσα Χούλχα που τροφοδοτούν αδιάκοπα το συγγραφικό οίστρο του δεξιοτέχνη της γραφής του Ν. Ρούτσου.
Διάχυτο επίσης σ’ όλα τα επεισόδια είναι και το χιούμορ, που ο Ν. Ρούτσος διέθετε σε αφθονία και χάριζε χωρίς φειδώ στα πιτσιρίκια που τον διάβαζαν.
Είμαι περήφανος που έζησα εκείνη την εποχή που το περιοδικάκι κρεμόταν στα περίπτερα ή βρισκόταν μέσα σε κουτιά στα παντοπωλεία δίπλα στις ρέγγες και τους μπακαλιάρους! Και βέβαια ήμουν Γκαουρικός και κρυφοερωτευμένος με την πανώρια και μελαψή Ταταμπού!
Τα τεύχη 1, 30 της περιόδου αυτής ανατυπώθηκαν σε δεύτερη έκδοση το 2010. Η ανατύπωση διακρίνεται από τα αναγεγραμμένα στοιχεία σε κάποια από τις σελίδες του περιοδικού, από το μέγεθος, την ποιότητα του χαρτιού, το ISBN, κ.ά.
Ο τίτλος του περιοδικού ξεκίνησε ως ΤΑΡΖΑΝ, έγινε ΤΑΡΖΑΝ-ΓΚΑΟΥΡ και οριστικοποιήθηκε ως ΓΚΑΟΥΡ-ΤΑΡΖΑΝ.
Η μεγάλη απήχηση του φυλλαδίου στο παιδικό αναγνωστικό κοινό οδήγησε τον εκδότη σε μετατροπή της κυκλοφορίας σε δισεβδομαδιαία (!) συνεπικουρούσης και της αξεπέραστης πένας του Ν. Ρούτσου! Ωστόσο τα χρήματα που έφερνε η έκδοση δημιούργησαν τη ρήξη συγγραφέα-εκδότη. Ο Ρούτσος ζήτησε αύξηση της αμοιβής του, ο εκδότης αρνήθηκε και στο τεύχος 56 το περιοδικό σταμάτησε την κυκλοφορία του. Ο εκδότης τότε έβγαλε το ΓΚΡΕΚΟ-ΤΑΡΖΑΝ (8 τεύχη) και ο Ρούτσος τον ΓΚΑΟΥΡ-ΤΑΡΖΑΝ σε 52 τεύχη (Β΄ περίοδος).

T Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α  ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ: ΓΚΑΟΥΡ-ΤΑΡΖΑΝ
ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ: ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΓΚΥΡΑΣ
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ: ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ «ΑΓΚΥΡΑΣ» ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΑΡΖΑΝ, ΔΙΣΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΔΟΣΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ: Λαϊκή Λογοτεχνία
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Περιπέτειες ζούγκλας
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ:
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ:
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Ν. ΝΕΙΡΟΣ (1-20), Β. ΑΠΤΟΣΟΓΛΟΥ (21-56)
ΚΕΙΜΕΝΑ: ΝΙΚΟΣ Β. ΡΟΥΤΣΟΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
ΕΚΔΟΤΙΚΗ/ΕΚΔΟΤΗΣ: ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ «ΑΓΚΥΡΑ» ΑΠΟΛΛ. Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ/ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ: «Β. ΠΑΠΑΧΡΥΣΑΝΘΟΥ»
ΤΥΠΟΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ/ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΣ: Δίφυλλα πιασμένα με σιδεράκια
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Έγχρωμο, Ν. Νείρος
ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ: Λίστα τευχών, σκίτσα
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Εβδομαδιαία, κάθε Πέμπτη
(1-32) / Δισεβδομαδιαία, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη (33-56)
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 1950
ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΟΝΤΟΣ: 2010 (ανατύπωση, δεύτερη έκδοση)
ΤΕΥΧΗ/ΤΟΜΟΙ: 56 τεύχη
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 36
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 12,50x17,50
ΧΡΩΜΑ: Ασπρόμαυρο
ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Ελληνική
ISBN/ISSN:
ΤΙΜΗ: 1000, 2000 δρχ
ΚΩΔΙΚΟΣ CG: CG-G-01-03-30
__________________________
© ΒΕΚ, 2015 ( Από: «Το βιβλίο των κόμικς»)

Απαγορεύεται, ρητά, η αντιγραφή κι αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους του, μ' οποιοδήποτε τρόπο, αυτούσιου ή τροποποιημένου, για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς την έγκρισή μου [Ν.2121/1993 (25 Α΄)]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου