Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ, πρώτη περίοδος



T Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α  ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ: ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ
ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ:
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ:
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ: Κόμικς αμιγούς μορφής
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Χιουμοριστικά κόμικς
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ: Walt Disney, Carl Barks, κ.ά.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ:
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:
ΚΕΙΜΕΝΑ: Διάφοροι
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
ΕΚΔΟΤΙΚΗ/ΕΚΔΟΤΗΣ: Ε.Χ.ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΚΔΟΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. /  ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. / «ΑΚΤΙΝΑ ΕΠΕ»–Χρήστος Τερζόπουλος / ΝΕΑ ΑΚΤΙΝΑ Α.Ε.–Χρήστος Τερζόπουλος
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ/ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ:
ΤΥΠΟΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ/ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΣ:
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Έγχρωμο
ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ: Έγχρωμο
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Εβδομαδιαία
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 1-7-1966
ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΟΝΤΟΣ: 13-2-1998
ΤΕΥΧΗ/ΤΟΜΟΙ: Τεύχη 2461
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: Ποικίλος
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: Αρχικά διάφορες, μετά 13,50x18,50
ΧΡΩΜΑ: Αρχικά: 2 έγχρωμες+2 Ασπρόμαυρες, μετά: όλο έγχρωμο
ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ:  Αμερικανική, Ιταλική, κ.ά.
ISBN/ISSN:
ΤΙΜΗ: Ποικίλη, από 3 δρχ., ως € 3
ΚΩΔΙΚΟΣ CG: CG-C-01-01-83

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Το περιοδικό εγκαταστάθηκε για πέντε περίπου δεκαετίες στον εκδοτικό χώρο της Ελλάδας, κάτω από τη στέγη των εκδόσεων της οικογένειας Τερζόπουλου, από το καλοκαίρι του 1966 μέχρι το καλοκαίρι του 2013 που πέρασε στα χέρια των ιδιοκτητών της εφημερίδας: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Με μικρό βολικό σχήμα, αστείρευτο χιούμορ και σταθερή εκτυπωτική ποιότητα συνόδευσε δυο ολόκληρες γενιές αναγνωστών κι ευχόμαστε να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο στο μέλλον.
Το αρχικό λογότυπο άλλαξε στα τεύχη 37 και 1521. Στους αριθμούς 500, 1000, 1500 και 2000 κυκλοφόρησαν ειδικοί πολυσέλιδοι τόμοι. Με το νούμερο 1450/29-4-1994 δόθηκε το πρώτο τεύχος του περιοδικού σε ειδική επανέκδοση. Επίσης βγήκαν και επετειακά τεύχη, όπως για τα 75 χρόνια του Μίκυ Μάους (ν. 1948).
Δεν είναι τυχαίο που το περιοδικό έχει μεγάλη απήχηση στο παιδικό αναγνωστικό κοινό. Τα τρία συνομήλικά τους δημοφιλή παπάκια ο Χιούη, ο Λιούη κι ο Ντιούη δεν έχουν γονείς, δε φαίνεται να πηγαίνουν καθημερινά στο σχολείο, δεν πάνε σε φροντιστήρια να μάθουν ξένες γλώσσες, μουσική, κ.ά. και βρίσκονται συνεχώς σε διακοπές ή σε περιπέτειες με το θείο τους τον Ντόναλντ. Έχουν κι έναν πάμπλουτο συγγενή τον Σκρούτζ Μακ Ντακ ο οποίος, μπορεί να μην είναι γενναιόδωρος, αποτελεί όμως μια σιγουριά και τον εν δυνάμει προστάτη τους.
Δεν είναι επίσης καθόλου περίεργο πως το περιοδικό αγοράζεται κι απ’ το εφηβικό κοινό, αντρικό και γυναικείο. Τα αγόρια ταυτίζονται με τον Ντόναλντ, ίσως τον πιο συμπαθή ήρωα του χάρτινου Πάνθεου του Ντίσνεϋ, και συμπονούν όταν τον αδικεί ο θείος του, ή όταν η ατυχία του χτυπάει κόκκινο! Τα κορίτσια περιμένουν να δουν νυφούλες τις δυο χαριτωμένες κοπελιές τη Μίνι και τη Νταίζη Ντακ πλάι στον Μίκυ και τον Ντόναλντ.
Οι μεγάλοι το αγοράζουν και για τους δυο παραπάνω λόγους, αθροιστικά, γιατί κάποτε ήταν κι αυτοί παιδιά και έφηβοι. Το ερώτημα, βέβαια, είναι αν εξακολουθούν να το διαβάζουν κιόλας. Καθόλου παράξενο!
Οι χαρακτήρες του περιοδικού είναι πολυάριθμοι.
Ο δαιμόνιος ντετέκτιβ Μίκυ, ο βασικός ήρωας– ευφυές δημιούργημα του Ουώλτ Ντίσνεϋ, με τον αφελή φίλο του τον Γκούφυ έχουν τους περισσότερους θαυμαστές και προσθέτουν το νουάρ στοιχείο στις ιστορίες του περιοδικού.
Ο άκαρδος Σκρουτζ Μακ Ντακ  στην ουσία καταντά μισητό πρόσωπο, αφού δε βοηθάει τους συγγενείς του, τους εκμεταλλεύεται παντοιοτρόπως και κοιτά μόνο την πάρτη του. Η φιλαργυρία του περνά ως αρνητικό παράδειγμα, αφού ακόμη κι οι μικροί αναγνώστες αντιλαμβάνονται ότι τα αποθηκευμένα χρήματα στα τεράστια χρηματοκιβώτια είναι σαν να μην υπάρχουν.
Ο Γκαστόνε έχει πάντα την τύχη με το μέρος του κι είναι ερωτευμένος με τη Νταίζη δηλαδή αντίζηλος του Ντόναλντ. Αυτοί οι δυο δεν τα πηγαίνουν καθόλου καλά!
Οι ανεκδιήγητοι κακοποιοί Λύκοι ή Μουργόλυκοι, όπως μετονομάστηκαν, ο μικροδιαρρήκτης Μαύρος Πητ και το μυστηριώδες Μαύρο Φάντασμα, που συλλαμβάνονται πάντα απ’ τον επιθεωρητή Ο’ Χάρα παίζουν τους ρόλους των κακών, αν και οι ιστορίες τους έχουν γκροτέσκο στοιχεία επειδή κυρίως απευθύνονται σε μικρές ηλικίες.
Ο Κύρος Γρανάζης ο εφευρέτης, ο Λούντβιχ Φον Ντέηκ ο πάνσοφος καθηγητής δίνουν τον απαραίτητο ακαδημαϊκό χαρακτήρα στη σειρά, ενώ ο ναφθαλινοφάγος εξωγήινος Ήτα Βήτα τη διαστημική νότα.
Η μάγισσα Μάτζικα ντε Σπελ με τον αδελφό της… το κοράκι Πόε προσθέτουν το μεταφυσικό στοιχείο.
Κι ο κατάλογος είναι ατέλειωτος…
Πολλοί σκιτσογράφοι εργάστηκαν για να δημιουργηθεί όλο αυτό το πλήθος των ηρώων και τα αμέτρητα επεισόδια που κυκλοφορούν σ’ όλο τον κόσμο. Κορυφαίοι οι Ουώλτ Ντίσνεϋ, Καρλ Μπαρκς, Φλόυντ Γκότφρεντσον, Ρομάνο Σκάρπα, Φρεντ Σπένσερ, Αλ Ταλιαφέρρο, κ.ά.
______________________________
© ΒΕΚ, 2015 ( Από: «Το βιβλίο των κόμικς»)
Απαγορεύεται, ρητά, η αντιγραφή κι αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους του, μ' οποιοδήποτε τρόπο, αυτούσιου ή τροποποιημένου, χωρίς την έγκρισή μου [Ν.2121/1993 (25 Α΄)]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου