Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ, ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ



Τ Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α  ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ: ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ
ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ:
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ:
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΙΣ ΗΡΩΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΝ
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ: Λαϊκή λογοτεχνία
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Πολεμικό
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ:
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ:
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Βύρων Απτόσογλου, Θέμος Ανδρεόπουλος
ΚΕΙΜΕΝΑ: Θάνος Αστρίτης (ψευδώνυμο του Στέλιου Ανεμοδουρά)
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
ΕΚΔΟΤΗΣ:
Στέλιος Ανεμοδουράς, Γεώργιος Γεωργιάδης
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ:  Αναστ. Χατζηβασιλείου
ΤΥΠΟΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ: Δίφυλλα συραμμένα με σιδεράκια
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Έγχρωμο
ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ: Έγχρωμα κόμικς, φιγούρες
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Εβδομαδιαία, κάθε Τρίτη
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 1953
ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΟΝΤΟΣ: 620η εβδομάδα
ΤΕΥΧΗ/ΤΟΜΟΙ: Τεύχη 798
ΣΕΛΙΔΕΣ: 36
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 12,50x17,50
ΧΡΩΜΑ: Ασπρόμαυρο
ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Ελληνική
ISBN:
ΤΙΜΗ: 2 δρχ
ΚΩΔΙΚΟΣ: CG-G-01-03-10

Το περιοδικό θρύλος, των παιδικών μας χρόνων. Ο Γιώργος Θαλάσσης ή Παιδί Φάντασμα, η Κατερίνα η σύντροφός του, ο Σπίθας ο χοντρός κι αχόρταγος κι οι μικροί συνεργάτες τους (Μπόμπιρας, Πιτσιρίκος, Διαβολάκος, κ.ά.), που μάχονταν για να φύγουν οι δυνάστες Γερμανοί κι οι σύμμαχοί τους απ’ την Ελλάδα, βρίσκονται εγκατεστημένοι στις καρδιές μας και δεν πρόκειται κανείς να τους αλλάξει θέση. Δε διαβάζαμε απλώς τις ιστορίες συμμετείχαμε σ’ αυτές και βοηθούσαμε νοερώς τους συνομήλικους ήρωες να βγουν γι’ άλλη μια φορά νικητές. Όσον αφορά τους εχθρούς τους, όπως: ο Σεϊτάν Αλαμάν, η Φροϋλάιν Χ κι άλλοι, που διαδέχονταν ο ένας τον άλλον ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Συγκέντρωναν το μίσος όλων των πιτσιρικάδων της χώρας και δεν ζούσαν για πολύ! Στερούμασταν το ψωμί κι αγοράζαμε το τευχάκι, όσοι είχαμε την οικονομική δυνατότητα, ή ανταλλάσσαμε μεταξύ μας τα τεύχη. Αλησμόνητα χρόνια.
Στη σειρά κυκλοφόρησαν 798 τίτλοι μέχρι το 1968. Το παράδοξο ήταν που το περιοδικό με πατριωτικό χαρακτήρα έκλεισε επί Χούντας!
Παράλληλα με την κανονική έκδοση, κι επειδή η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη, κυκλοφορούσαν κι ανατυπώσεις των παλαιότερων τευχών. Η αναγνώριση των τευχών των επανεκδόσεων (1961, 1966) γίνεται εύκολα αντιληπτή, εκ μέρους κάθε ενδιαφερόμενου αγοραστή, από δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Πρώτα-πρώτα, εξωτερικά, αναγράφεται η λέξη «ΑΝΑΤΥΠΩΣΙΣ» με κεφαλαία γράμματα και δεύτερον οι επανεκδόσεις κυκλοφορούσαν το Σάββατο κι αυτή η λεπτομέρεια αναγράφεται εσωτερικά στην ταυτότητα του περιοδικού. Η λέξη «Ανατύπωσις» βρίσκεται γραμμένη και εσωτερικά με μικρά γράμματα.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό τευχών που ’βγαλε κάθε ανατύπωση. Στο σημείο αυτό η βιβλιογραφία είναι ελλιπής.
Βέβαια, οι τρεις πρωταρχικές εκδόσεις του τίτλου είναι πανομοιότυπες ως προς το περιεχόμενο και την εμφάνιση και στις περισσότερες συλλογές εμφιλοχωρούν κι ανατυπωμένα τεύχη. 



© ΒΕΚ, 2014 ( Από: «Το βιβλίο των κόμικς»)
Απαγορεύεται, ρητά, η αντιγραφή κι αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους του, μ' οποιοδήποτε τρόπο, αυτούσιου ή τροποποιημένου, για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς την έγκρισή μου [Ν.2121/1993 (25 Α΄)]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου